Maartse buien, aprilse grillen

Maartse buien, Aprilse grillen

Ik kwam toevallig het volgende weerspreukje tegen op Google: ‘Al doet april ons mooi weer aanschouwen, ‘t is evenals fortuin, we kunnen hem niet vertrouwen.’  Bron: https://www.bommeltje.nl/website/weerstation-grave/meteorologie/weerspreuken/

En ja, ‘maartse buien, aprilse grillen, en in mei legt een vogel een ei’, dat is bij ons wel veel bekender dan bovenstaande spreuk. Waar dit oorspronkelijk vandaan komt, daar hebben we geen idee van. Vanaf onze kindertijd kwam dit zinnetje jaarlijks wel terug tijdens deze periode.

En of we maartse buien hebben gehad?  Ja hoor! Maart kon je vergelijken alsof het herfst was. Bijna alle bekend weerfenomenen meegemaakt zoals onweer, hagel, storm, regen, wind etc. Het enigste wat niet gepasseerd is, dat is de sneeuw.

Door de strijd tegen nepnieuws worden de 1 aprilgrappen in de media wereldwijd veel minder populairder. Toch zijn er nog steeds mensen die zich wel laten vangen. Een 1 aprilgrap (ook wel aprilgrap of aprilvis genoemd) is een traditie waarbij mensen elkaar op deze dag voor de gek proberen te houden. In Frankrijk spreekt men van poisson d’avril (Aprilvis). In Engelstalige landen wordt de dag April Fools’ Day (April dwazendag) genoemd.

Maar deze keer schrijf ik echt niet over een aprilgrap want we ontwaakten deze ochtend onder een klein wit laagje sneeuw. Het was niet zoveel en het verdween ook redelijk snel, toch konden velen de schoonheid van de sneeuw even aanschouwen. Bij ons in België, maar ook in Vlieland (Nederland) was er wat sneeuw gevallen.

Tripple en de sneeuw

Ik moest gelukkig geen spikes onder mijn schoenen dragen en ook het sneeuw was al redelijk snel verdwenen op de voetpaden. De ondergrond was te warm waardoor de sneeuw snel verdween. Eigenlijk vond ik dat helemaal niet erg. De confrontatie met de sneeuw hoop ik toch pas volgende winter met Tripple te mogen ervaren. De route heen en terug naar ons werk verliep zoals het hoorde ondanks de obstakels op vrijdag van de afval ophaling in ’t stad. Ja, er zijn voor beiden honden wel schoentjes voorzien, maar daar hebben we niet meer mee geoefend. Eigenlijk zouden we daar toch terug wat meer tijd en energie moeten insteken zodat de honden deze schoentjes in nood ook kunnen dragen in de zomer of aan de Belgische kust of echt in de sneeuw.   

Tazzy en sneeuw

Hoe Tazzy op de sneeuw reageert, dat weten we momenteel nog niet. Hij moest vandaag niet naar het werk want Philippe werkte vandaag van thuis uit en tegen dat hij naar buiten ging, was het laagje sneeuw in de tuin verdwenen.

Update Vlieland

Ook bereikten ons berichten dat het ook in Vlieland had gesneeuwd. Ongeveer hetzelfde weer als bij ons in Antwerpen. Chivas en Cenna hebben sneeuw altijd wel heel tof gevonden en als er nog maar een aantal vlokjes lagen, dan waren ze al door het dolle heen.  Voor het weinige sneeuw dat er was gevallen, waren ze nu ook al door het dolle heen. Zwarte labradors met witte stippen in plaats van een Dalmatiër die wit is en vol staat met zwarte stippen.  Ook op Vlieland was er maar een klein laagje gevallen en was het niet de moeite om je zorgen erover te maken.

Joyce had wel van dit moment ook weer enkele foto’s gemaakt om te delen met de buitenwereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.